Szakmai szempontok
 
A tárgyfotózás szakmai szempontjai
A tárgyfotó lehet bemutató jellegű, vagy kreatív megoldású. Ezt a felhasználás, megbízó dönti el. Vannak olyan szempontok, amelyek minden termékfotónál fontosak. Ezek a színek, a forma és a felületi jelleg pontos visszaadása. Ezért az ilyen képeknél szakmai alap a megfelelő felvételi technika, a beállítás és a világítás.

A bemutató jellegű fotókon a megjelenő színeknek azonosnak kell lennie a motívum színeivel. Ha szükséges, szabványos színskálát is el szokunk helyezni afelvételen. Egyes esetekben, például képzőművészeti reprodukciónál ez kötelező. Különösen fontos ez, ha a felvétel nyomtatpott médiumban jelenik meg. A nyomda a színskála alapján tudja pontosan beállítani a tónust és a színeket.


Objektív, nézőpont, világítás
Ahhoz, hogy a tárgy alakja ne torzuljon a képen, megfelelő objektív és gondosan megválasztott nézőpont szükséges. A formák érzékeltetésében nagy szerepe van a fényeknek is. Ezért alapvető a világítás módja és eszközei. Ezek tárgyanként változhatnak. Fontos a felületek jellegének érzékeltetése is. Látszani kell, hogy a felület matt, fényes, vagy esetleg rücskös. Minden felülethez más jellegű világítás szükséges.


Kreatív megoldások, reklámfotó, hangulat, arculat
Figyelemfelhívó képeknél, reklámfotóknál gyakran szoktam alkalmazni kreatív megoldásokat. Ilyenkor el lehet térni a már említett szabályoktól. Indokolt esetben lehet használni szokatlan perspektívát, világítást vagy különleges színeket. Szívesen készítek a tárgyakhoz sajátos környezetet is. Ez főként a reklámfotóknál, és más figyelemfelhívó funkcióknál fontos (például kirakati dekoráció, attrap).


Az ételfotó a tárgyfotózás speciális területe. Itt fokozottan fontos a felületek jellegének viszaadása és a színhelyesség. Ezek kulcsa a világítás és a gondos utómunka.