Dékán István
  Könyvek és CD kiadványok
 
 

Az első fotós szakkönyvem 1982-ben jelent meg. Azóta összesen öt könyvet és két CD kiadványt publikáltam.

Fantázia és fényképezés (1982)
Az első fotós szakkönyvem 1982-ben jelent meg a Műszaki Könyvkiadónál. Ebben az időben csak ez az egy kiadó adott ki ilyen könyveket. Ebből évente talán egy volt fotós témájú. A "Fantázia és fényképezés" a felvételi fotótrükkök készítéséről szólt. Ezek olyan képi hatások és effektek, amiket ma jellemzően Photoshoppal lehet megvalósítani. Az analóg korszakban azonban összetett műfogásokra volt szükség. A könyv harmincezer példányban jelent meg, ami az akkori viszonyok között is nagynak számított. Ez a mennyiség másfél év alatt el is fogyott. Hozzá kell tenni, hogy akkoriban a könyvek jelentős állami dotációt kaptak, ezért viszonylag olcsók voltak. A visszajelzések szerint a könyv sikerében fontos része volt a közérthető, olvasmányos stílusnak. Ez akkoriban nem volt jellemző a szakkönyvekre. Volt olyan kritikus, aki meg is rótt érte.Képmódosítások, labortükkök (1985)
Az előző könyv témájának folytatásaként készült el a Képmódosítások, labortükkök című második könyv. Ez címének megfelelően azokról a képmódosító lehetőségekről szólt, amelyeket a felvétel után, a fotólaborban lehetett megvalósítani. Akkoriban ez volt az utómunka. Ezt a könyvet a kiadó benevezte a "Szép könyvért" kiadói pályázatra, ahol kategóriájában első díjat nyert. Tervezőszerkesztője Mózer István volt.
A könyvek szakmai lektora és szerkesztője Morvay György volt (Morvay-Szimán fotózsebkönyv, Új fotólexikon, stb.). Személyében nagyon szigorú, de korrekt szerkesztőt kaptam, akitől nagyon sokat tanultam.Fényképezés kisfilmes géppel (CD-ROM, 1995)
Ezt a CD-t magánkiadásként készítettem el 1997-ben. Ez volt Magyarországon az első számítógépes, interaktívan kezelhető fotóoktató anyag. Annyira újszerű volt, hogy a TV2 híradójában is beszámoltak róla. Programozói segítséggel készült. A szövegen és a fotókon kívül el kellett készítenem a grafikákat, 3D modelleket és animációkat is. Büszkeséggel tölt el, hogy a CD anyaga sokfelé elterjedt. Konkrétan nagyon sok internetes cikk és fotó oktató anyag "vette át" az illusztrációkat, és jórészt a szövegeit is. Még ma is gyakran visszaköszönnek ezek az anyagok a weben. A forrás feltüntetésével nem találkoztam, a szövegeket pedig egyértelműen sajátként kezelik. No komment.
A CD-t könyvesboltokban és Ofotért üzletekben is lehetett kapni. A projekt üzletileg sikeres volt, de a visszajelzések szerint az eladott mennyiség sokszorosát másolták le. Egy ismerősöm elmondta, hogy a Műszaki Egyetem könyvtárában két másolt (!) példányt tartanak. Tehát még az egyetem sem fizetett érte. Erről készítettek az érdeklődők újabb másolatokat. Ezek után "piaci alapon" nem készítettem újabb CD-t.Digitális fényképezés (CD, 1999)
Ez a CD már a digitális fotóismereteket foglalja össze abban az időben, amikor ezek még nem voltak közkeletűek. Kb. az anyag 80%-át írtam én, a többit két társszerző. Ekkor indult el Magyarországon a digitális fényképezőgépek árusítása. A CD-t a Nikon cég rendelte, és az eladott fényképezőgépek mellé adták. Kereskedelmi árusításra nem került. A visszajelzések szerint sokaknak, profi fotósoknak is ez az anyag segített áttérni az analóg technikáról a digitálisra.Fényképezés az alapoktól a szakmai ismeretekig (2000) Ez a könyv az előzőleg kiadott "Kisfilmes" CD anyagát tartalmazta átdolgozott, kibővített formában. Lényegében egy átfogó, alapszintről induló anyag az analóg fotótechnikáról. A fényképezési ismereteken túl a filmelőhívással és a papírképek nagyításával is foglalkozik. Magánkiadásként jelentettem meg, egy év alatt elfogyott. Időnként még ma is keresik nálam, mert a MOME fotóművészeti egyetem szerepelteti a felvételizők számára ajánlott olvasmányok között. Ezzel kapcsolatban is kért tőlem rövid interjút a TV2 Hálóvilág c. műsora.Digitális fényképezés az alapoktól (2002)
Ez egy átfogó, viszonylag részletes könyv volt a digitális fotótechnikáról. A 270 oldalas kiadványból 60 oldal a számítógépes utómunkával foglalkozik. Az első kiadás 3000 példánya egy év alatt elfogyott. Ez után még háromszor adtam ki, kisebb frissítésekkel, változtatásokkal. Tanfolyamok is előszeretettel használták segédkönyvként. A Práter utcai fényképész szakiskolában is az ajánlott olvasmányok között szerepelt.Fényképezés az alapoktól a tudatos képig (2014)
Az előzőhöz hasonlóan ez is az alapoktól induló könyv. A különbség a korszerűbb ismereteken felül a lényegesen több gyakorlati tartalom. A technikai részek is sok gyakorlati utalással egészültek ki. Ezen kívül külön fejezet foglalkozik a kompozícióval is. Újabb fejezet mutat be esettanulmányokat, gyakorlati példákat. Ebből a könyvből sem maradt ki az utómunka. A könyv elfogyott, már nem kapható. 
 

Címoldal   I   Információk   I   E-mail

-