Bemutatkozás
 

1974-ben fejeztem be a Práter utcai fényképész szakiskolát. Itt Dr. Hefelle József volt a tanárom, akinek szakmai szempontból nagyon sokat köszönhetek.

Ez után fotósként több munkahelyen is dolgoztam (Mtti műszaki fotóstúdió, Vendéglátóipari múzeum, stb.). 1977-ben kerültem a Lapkiadó Vállalathoz, amely akkor az ország legnagyobb sajtókiadója volt, 180 újsággal. Itt több újság után főállásban a Gazdasági magazin c. lapnál kötöttem ki, illetve 1988-tól két évig, a vállalat megszűnéséig a központi fotóműterem vezetője voltam.

Ebben az időben a fotósok munkájára az volt a jellemző, hogy a főállás mellett többfelé is dolgoztunk külsősként. A vállalaton belül is lehetett más újságoknál külön honoráriumért fotós vagy képszerkesztői munkát vállalni.

Ennek megfelelően a következő jelentősebb mellékfoglalkozású munkahelyeim voltak:
- Magyar Távirati Iroda (külsős fotóriporterként) 1981
- Képzőművészeti kiadó képeslapok, naptárak, poszterek készítése 1984-90
- Négy évszak c. lap képszerkesztés, fotózás 1978
- Rubik Magazin képszerkesztés, fotózás 1982
- Elit magazin (illusztrációk) 1982
- Ország-világ nyári magazinok (illusztrációk) 1982
- Karate World képszerkesztés 1983
- Hungarian Exporter (illusztrációk) 1985

Az ilyen jellegű folyamatos mellékmunkák mellett rendszeresen dolgoztam különböző cégeknek a választott szakterületemnek megfelelően reklámfotósként, tárgyfotósként. Ez a gyakorlatban újsághirdetések, katalógusok, reklámnaptárak fotóinak elkészítését jelentette. Ebből az időszakból itt látható néhány munkám. 1985-ben első díjat nyertem a Magyar Reklámszövetség éves reklámfotó pályázatán egy poszternaptár képemmel (Képzőművészeti Kiadó).

A Lapkiadó Vállalat megszűnése (1990) után vállalkozóként saját céget alapítottam. Jelenleg ebben dolgozom.

Tagja vagyok a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (1984-tól).


Szakirodalom
Az első fotós szakcikkeim 1978-79-ben jelentek meg az akkori egyetlen fotóújságban a Fotó-ban. Később rendszeresen írtam több más, nem csak fotó tematikájú újságnak is. Az újságcikkeken kívül fotós szakkönyveim és oktató CD-ROM kiadványaim is megjelentek. Én készítettem először Magyarországon interaktív, digitális fotó oktató anyagot. Ez CD-n jelent meg 1990-ben.
Az első három szakkönyvemet a Műszaki Könyvkiadó adta ki. A könyvek szakmai szerkesztője és lektora Morvay György volt (Morvay-Szimán fotó zsebkönyv, Új fotólexikon, stb.). Itt mondok köszönetet Morvay Györgynek rendkívüli szakmai precizitásáért és szigorúságáért, amivel írásaimat felülbírálta. Bár ez akkor nagyon bosszantott, de e nélkül nem valószínű, hogy olyan szinten megtanultam volna a szakkönyvírást, mint amilyen szinten végül is megtanultam. Ezt könyveim és későbbi írásaim sikere hosszú távon visszaigazolta.

Könyvek, CD-k
- Fantázia és fényképezés, Műszaki Könyvkiadó, 1982
- Képmódosítások, labortrükkök, Műszaki Könyvkiadó, 1986
- Kamera 1. (többszerzős könyv), Műszaki Könyvkiadó, 1987
- Fényképezés az alapoktól a szakmai ismeretekig, magánkiadás, 2000
- Digitális fényképezés az alapoktól, 2002. (2006-ig négy kiadásban is megjelent.)
- Fényképezés az alapoktól a tudatos képig 2013, magánkiadás
- Fotózsebkönyv 2020, magánkiadás
- Fényképezés kisfilmes géppel, magánkiadás, 1997. (CD)
- Digitális fényképezés, magánkiadás, 1999. (CD)
A Képmódosítások, labortrükkök című könyv első díjat nyert a „Szép könyvért” kiadói pályázaton 1987-ben. Tervezője Mózer István volt.

Digitális Fotó Magazin
2001-ben részt vettem a (nyomtatott) Digitális Fotó Magazin alapításában és tíz évig irányítottam a lapot főszerkesztőként.

A Magazint felvették a kiemelkedő fotóújságokat összerfogó nemzetközi szervezetbe , a TIPA-ba. Ennek megfelelően minden évben részt vettem a TIPA díjakat odaítélő megbeszéléseken és szavazásokon./

Videózás
1986-tól két évig részt vettem egy magán videostúdió (Brill videó GMK) alapításában és munkájában. Ehhez a tevékenységhez elvégeztem egy OKJ-s képesítést adó videós szaktanfolyamot is.

Oktatás
1990-ben alkalmazott fotográfiai szaktanfolyamot indítottam, amely első és ebben az időben egyedüli tanfolyam volt Magyarországon. Nyolc évig, évente két ilyen tanfolyamot szerveztünk. Ebben az előadások egy részét és a gyakorlatokat magam tartottam.

Web
Jelenleg a Fotóvonal blog ismeretterjesztő oldalon publikálok cikkeket és videókat.